Tuesday, December 6, 2011

aqiqah @ cukur jambul

assalamualaikum......
sebelum aku membebel panjang2x meh kite bace info bergune ni

*****
Dari Salman bin ‘Amir Ad-Dhabiy, dia berkata : Rasululloh bersabda : “Aqiqah dilaksanakan karena kelahiran bayi, maka sembelihlah hewan dan hilangkanlah semua gangguan darinya.” [Shahih Hadits Riwayat Bukhari (5472), untuk lebih lengkapnya lihat Fathul Bari (9/590-592), dan Irwaul Ghalil (1171), Syaikh Albani]

Makna menghilangkan gangguan adalah mencukur rambut bayi atau menghilangkan semua gangguan yang ada [Fathul Bari (9/593) dan Nailul Authar (5/35), Cetakan Darul Kutub Al-‘Ilmiyah, pent]

**********

dulu2 belah aku selalu gak wat kenduri cukur jambul ni
tapi x penah pon sembelih2 binatang ni
cukup kenduri yg bese2 tu je la
tapi sejak aku kawin ngan laki aku ni la baru merase kenduri cukur jambul sekali wat aqiqah ni
dulu time aimi baru lahir pon wat kenduri aqiqah sembelih kambing gak
tapi time tu aku lom ade blog so x de la nk share kat sini
kalini adik ipar aku pulak yg wat kenduri camni
die kan baru bersalin anak yg no.3 sebelum raye haji ari tu
anak pompuan name nye NOR DIYANA kalo x silap la
bese la kakak ipar yg kureng mesre cam aku ni name anak buah sendiri pon x berape ingat.heheee....
kat bawah ni aku kongsikan gambar2 sekitar majlis yg berlangsung AWAL MUHARAM hari tu





kerje2 melapah 2 ekor kambing

 memang letih la keje nk melapah2 daging kambing ni
bese org laki la yg wat kan
nak sembelih kambing ni pon bukan leh suke2
kalo kat umah FIL ni memang ade orgnye yg kejenye tukang sembelih ni
pagi2 ari tu dah datang denagn semangatnye nk sembelih 2 ekor kambing yg nk diaqiqah kan tu
tapi ade sorang yg lagi semangat dari die
nak taw sape????



taraaaaaaaaaa..............
yg pakai baju merah tu la orgnye,bak kate biniknye ni majlis ni x kan jalan kalo die x de taw.muahhahahaaaa....

ini la budak yg diraikan tu,cutekan baju die.ank no.3 adik ipar aku.haiii...adik ipar dah potong kakak ipar yg baru sorang je ank ni.camne tu?????
ni buaian tuk princess yg dirai. hasil tangan mamanye la.huhu....
bahan2 yg diperlukan dalam acare cukur jambul ni. kalo nk taw bunge rampai dengan beras kuning tu hasil tangan mak long princess ni (aku le tueww.....huhu) nak jugak.

 

ahli2 kumpulan nasyid marhaban yg menyumbangkan sore dalam majlis cukur jambul tu

antare lauk pauk yg dihidangkan. mase ni gulai kambing nye belom masuk dalam carta lagi coz tengah tunggu menggelegak atas dapur.heheh....


 so far majlis memang meriah giler
tetamu pon ramai yg datang
paling best coz dapat melantak makan gulai daging kambing sampai x ingat dunie
nasib bek la aku x de darah tinggi kalo x mau masuk hospital malam tu jugak.huhu...
ini la spesel kalo balik umah FIL ni
bile kenduri je mesti banyak lauk pauk kampung yg dihidangkan
tapi sesekali melantak x pe la
kalo hari2 alamat mati cepat la menantu hantu die ni nanti.ekekekeee....

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...