Wednesday, February 29, 2012

Tuesday, February 28, 2012

kalau dah name lelaki

assalamualaikum
ok ade peningkatan untuk harini
entry kedua noks!!!!!!! jangan mare.huhu..........
sebenarnye cume nk bagitaw yg sekarang aku berade dlm mood
***
 
 
 
 
 
 
 
 
 
***
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
**
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
****
 
 
 
 
 
 
MERAJUK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
 
 
nk taw merajuk dengan sape???
sape lagi kalo bukan laki aku tu la
sebenarnye dr semalam masuk hari ni 3 hari dh merajuk dengan die
tapi x de la merajuk sampai x bertegur sape or halau die suruh tido kat luar
aku x sekejam itu ye. cume merajuk dalm hati je la
tp susahnye laki ni kalo x nampak zahir die bukan paham yg biniknye ni tengah merajuk
die buat biase je macam x de ape²
aku ni cume malas je nk tunjuk protes x nk masak ke ape
cume aku banyak diamkan diri je
tak menyembang macam biase
macam tu pon die x paham lagi yg bininye tengah merajuk
tu la dah namenye lelaki
****EGO****



sessi membongkar

assalamualaikum...
sebelum start membebel meh kie tiup² segala sawang & habuk yg banyak bersarang kat blog ni ek.hehee...
fuh!!! fuh!!! uhuk² boleh jadi asthma sedut habuk yg banyak ni kan
sori la mood nk berblog sejak akhir² ni menghilang ntah kemane
mungkin pasal hati x tenteram kut
hai....ntah la,banyak sangat bende nk pikir.ermmmm....

k la stop mukadimah kite terus pade tajuk tu ye
ape agaknye yg aku dh bongkar tu????
sebenarnye tengah jakun sekarang ni coz setelah bertahun² baru la aku dapat bukak accaun MY SPACE aku dulu tu
korang semue ingat lagi x dengan MY SPACE tuew???
ala dulu² sebelum FB lahir lagi kan sibuk layan MY SPACE ni la
skang dah de FB tu yg tak terjenguk MY SPACE tu
alkisahnye sampai aku terlupe password aku tuk accaun MYSPACE ni
la ni baru la teringat nk reset password tu yg boleh terbukak balik MY SPACE ni
rindu nok nk tengok gambar² time aku masih anak dare bergetah lagi tu kan.muahahahahahaha!!!!!!


sekarang MY SPACE dah berubah wajah,makin up to date. kate nk bersaing dengan FB kan.huhu....


terbace la komen² dolu² dengan member lame
lawak pon ade rasenye coz bace ayat² macam budak x matang je kan
biase la jiwe remaje la kunun² nye.huhu...
tapi tengok ade jugak yg masih aktif update MY SPACE ni
memang salute la diorang yg rajin ni
ingatkan la dah x berfungsi nampaknye aku sorang je la kut yg dah tak berkawan dengan MY SPACE ni.hehehe.....
tp yg paling sayu bile ternampak gambar² kesayangan aku yg dh tiade di muka bumi ni
rindu sangat nk menatap wajahnye.ermmmm...............


satu² nye adik lelaki aku yg ade dlm dunia ni. kini hanya tinggal kenangan



my very foveret picture.love it soooooo much!!!!



bile menatap gambar² ni makin kuat rindu tu datang
dalam x sedar tibe² air mate dh mengalir di pipi
hanya al-fatihah dapat akak kirimkan
semoga arwah adik tenang di sana.amin..............

Tuesday, February 21, 2012

kali ke-2

assalamualaikum
sori memang sekarang ni mood x berblog dh hilang ke mane
x de mood + x de semangat
 hati riso coz aimi lately demam on off jew
batuk nonstop.hmmmphhh.............
ok short entry
cume nk bagitaw sok aku EXAM


and yes ini adelah kali ke-2!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



Wednesday, February 15, 2012

Wordless Wednesday #20

motif die pakai kain renda oren tue????????

bervalentine di gunung

assalamualaikum...
wah tajuk x menahan tuew
saje je nk mencipte kontroversi sempene ari kekasih katenye semalam kan
tapi NOOOOOOOOOOO ye,aku x pnah sambut pon
bagi aku kalo nk menghargai org yg kite sayang x payah tunggu hari² tertentu pon
lagi² bile dh jadi laki bini ni hari² boleh merase nikmat berkasih sayang tu taw.huhu...
so pade sape² yg lom kawin tue sile jeles n jgn lupe cepat² tempah tok kadi supaye cpt nikah ek.heheee...

actually cume nk share gambar² time kitorang mandi mande kat gunung ari tu
kejadian time cuti CNY ari tu la
ateee dh name pon cuti panjang kan so banyak le entry cuti² malaysia nye.huhu...
korang jgn x taw kitorang ni memang kalo nk mandi kene cari tempat² tinggi cam kat atas gunung tu la
baru la feeling nk berendam lame² kan.muahahhahahahaaa!!!!!
taaaapiiiiiii jgn tertipu taw,gunung yg kitorang mandi mande ni x de la tinggi sangat pon
cume namenye je dipanggil gunung atau name penuhnye gunung ledang
tempat ni terletak kat negeri johor,paham² je la kampung halaman aku ni kan sempadan johor dengan pahang
tu yg boleh sampai ke situ tuew
dah lame memang x pegi mandi air terjun ni
hari tu memang balas dendam la berendam lame² sampai dh nek biru bibir tu.huhu...
k la malas membebel panjang² ni,meh la kite layan gambar ek


anak beranak ni kalo jumpe air memang camni la gayenye x ingat dunie dah.huhu...

walaupun kitorang g time weekday tetap ramai jugak makhluk kat sini

aimi still fail lagi nk menggayekan "peace".huhu.....

sebenarnye dari kampung aku kat selancar tu nk ke gunung ledang ni memang dekat je
x sampai 1 jam lebih pon
dolu² time ank dare selalu jugak la berulang ke sini
asal cuti je mesti ajak mak n abah berkelah kat sini
dulu pon masuk sini still free lagi sekarang ni je kene bayar 2 ringgit sorang
tempat ni pon dh banyak diorang buat renovation jadi sesuaii untuk pelancongan kan
korang mesti heran kan nape gambar 2 beranak tu je yg enteframe
mak nye pemalu ke nk ambik gambar.heheheee....
nan hadooo la pemalunye padahal hati maknye panas je coz tibe turn die nk ambik gambar battery camera kong ke pulaks
x de rezki mak budak ni nk berfotogediks kat air terjun tu.huhu....



Monday, February 13, 2012

dah besar dah

assalamualaikum
mood masih lemau coz baru lepas cuti due hari
biase la tu bak kate org putih MONDAY BLUES kan.hehee...
cuti x g mane² pon cume lepak kat umah je
yg bestnye coz ari sabtu ari tu kan tv3 ade tayang cite boom KUCH² HOTA HAI
actually dh tengok dkt 20x dah tapi still x boring
and still boleh menitis air mate + air hingus.huhu....
sebenarnye aku bkn la peminat tegar SRK tu tp kalo cite die yg best memang leh layan 2,3 kali jugak la
selain cite KUCH² HOTA HAI ni lagi satu yg bg kesan dihati and leh meleleh air mate tengok ialah cite MY NAME IS KHAN tu la
kalo cite die yg len² tu x berape nk masuk pulak
ari tu punye xcited nk layan cite tu sanggup aku skip tugas melipat ken yg sebakul tu.heheee
ala x pe demi film bollywood tercinte kan


ok kite berbalik pade tajuk tu ek
kang terpanjang pulak aku melalut sampai terlupe point sebenar nk cite.huhu...
korang nk taw x ape yg dh besar tu????
ha!!! meh sini tengok gambar ni same2
agak² korang kenal x pompuan yg sexy kat atas ni????
 
 
kalo rase x leh cam lagi meh tengok yg ni pulak ek
 
 
 
 

kalo gambar yg ni pulak camne??? ade x sipi² terlintas sesape yg korang kenal dlm otak tu.huhu...
 
 
 
k la x yah la susah² nk pikir
meh sini aku bagi jawapan nye
sebenarnye gambar² yg kat atas tu adelah pelakon Bollywood yg bername SANA SAEED
korang taw x sape die ni???
memang le die x sepopular kareena kapoor or prety zinta tu
tapi die ni adelah salah sorang pelakon cie HITZ boombastic KUCH² HOTA HAI tu la
die ni la yg jadi watak anjali anak pade SRK n Rani Mukerje (eh..cam salah je ejaan aku tu.ah!!! lantak)
agak² kalo x leh ingat jugak meh kite tengok gambar die mase kecik comel lote dulu tu ye





tadaaaaaaaaaaa.....
ha...time ni die lom akil baligh lagi nooo.hehee...
 
 
ha...camne cantek kan bile si anjali ni dah besar
dah la pandai berlakon lak tu kan
sekarang ni pon die masih jugak berlakon cume bkn dlm filem la tapi dlm drama je
salah satu drama yg popular lakonan die babul ka aangann chootey na
aku pon x penah gak tengok cite tu tapi kalo korang google mesti jumpe die punye youtube kan.hehee...

Friday, February 10, 2012

first time aimi karaoke

assalamulaikum
sebenarnye mood berblogging tengah ke laut ni
x taw la apesal ari tu cam semangat sangat kan
bese la aku ni memang camni
hangat² **** ayam.huhu...
since memang pale masuk air x de idea nk tulis ape² ni ape kate korang layan aimi karaoke
kalo taw lagu ni boleh le nyanyi same² heheee.....



♫♫ Potong bebek angsa
masak di kuali…♫♫


♫♫Nona minta dansa
dansa empat kali…
♫♫


♫♫Sorong ke kanan
sorong ke kiri…
Lalalalalalalalalalala…
♫♫

feeling habis sampai pejam² mate tu.huhu..... abahnye pon join berjoget sekali.heheeee...

actually kejadian ni berlaku time kitorang pegi chekup aimi kat hospital teluk intan ari tu
kebetulan memang ambik cuti so jalan2 sekali le
sebelum ni time aku ank dare memang selalu masuk karaoke ni
x kire la karaoke jamban ke toilet ke semue la penah rase
yg laki aku ni memang x penah jejak
so tu yg ajak 2 beranak ni masuk karaoke kat giant teluk intan tu
mule2 aimi memang cam takut2 je masuk dlm bilik gelap tu
yela sound karaoke tu pon kan kuat tu yg buat die cam sereeemmm je
tp lepas je 15minit die tengok mak n bapak die asyik nyanyi sampai x ingat dunie je die pon jeles la baru la nk join sekali
bile dapat je pegang mikrofon tu seronok la die
sampai x mau lepas dah.hehee.....

Friday, February 3, 2012

sea@pantai food

assalamualaikum
ini entry tertunggak lagi ni
x pe la biar lambat asal aku ade update kan
kejadian berlaku time cuti CNY ari tu la
katenye cuti panjang kan kene la jalan2 cuti2 1 malaysia.huhu...
walaupun x de la pg jln jauh sgt pon tapi tetap ade meronde2 kan

alkisahnya plan nk pg cari kerang dekat pantai area sekendi tu
tapi dh pgnye time matahari dh tegak atas pale semue kerang pon dah menyorok dlm laut
nasib bek la anjang@abg pade FIL dh pegi dari pagi ke pantai tu
so time kitorang dtg umah nye dkt kul 12 die dh balik dgn segale2 hasil2 laut tuew
sebelum ni kitorang penah jugak cari tiram kat pantai sekendi tu
tp kali ni lain pulak hidupan lautnye
aku pon br firstime jumpe menatang pelik2 tue
tp aku x de ambik gambar satu2 pon cume time bbq je de ambik gambar ckt mcm yg kat bawah ni la


ni semue seafood tu ade atas ni,yg dah bese aku mkn cam kerang bulu yg besar tu la. yg first time cube adelah siput kemudi tu. yg paling besar duk tepi tu la. namenye camtu pasal rupe bentuknye macam kemudi kapal tu.


aku ade google2 tadi sekali terjumpa dlm blog mamat ni
kalo nk tengok lebih jelas seafood tu macam ni
ha..betul kan aku ckp bentuk die mcm kemudi kapal tu kan




lagi satu pertame kali mkn siput sudu ni ha
aku baru taw name betulnye siput sudu rupenye
sebelum ni laki aku kate namenye kupang kapit pasalnye menatang tu asyik terkapit2 je kan.muahahahaaa....
yg ni ade dekat WIKIPEDIA aku google td

Siput sudu atau juga dikenali sebagai kupang, merupakan sejenis famili kerang-kerangan dwicangkerang yang boleh dimakan. Siput sudu boleh dijumpai di kawasan air tawar seperti tasik dan sungai dan juga di kawasan pasang surut di pinggir laut di seluruh dunia.

ini lah kupang kapit siput sudu tu. satu besen tu abih kitorang kerjekan.huhu...

inilah die tangan2 yg x sabar nk kerjekan seafood tu.hehee....



sebenarnye x boleh suke2 mkn je siput sudu tu
ade jugask pantang larangnye
kalo terlanggar pantang nanti boleh jadi mabuk lepas mkn
pantangnye jgn mkn bulu yg ade kat siput tu wajib buang dulu
so sebelum melantak memang susah ckt la nk kene buang bulunye yg liat tu
tp berbaloi gak susah payah tu coz rasenye memang lazat sehingga menjilat lengan.huhu....

Thursday, February 2, 2012

aimi turn two

assalamualaikum
sian tul ank dare aku tu dah masuk bln 2 baru sempat maknye nk hapedate pasal sambutan besday die ari tu
mintak maap la anak ooi mak ko ni keje dengan PM pasal tu bz je memanjang kan.ekekekeee..
tp x pe la janji ade update kan
lain kali leh wat kenangan bile aimi dah besar nnt
alagipon x de la besor sangat sambutan hari jadi aimi tu
bese2 je yg penting senang hati sgt tengok aimi happy di hari kejadian tuew
 jom layan gambar sekitar majlis keputerian ankaanda beta tu.uhuhuu....perasan tol!!!!










Waktu kejadian : 04.01.2012   09.00pm
Tetamu Jemputan : kami 3 beranak
Tempat Kejadian : Dapur rumah sewa kami


hehee...macam la meriah sangat siap ade detail kejadian lg tu kan
aku bkn x teringin nk wat2 parti jemput org len tuk sambut besday aimi tu tapi rase mcm lom masenye lg le
coz sekarang ni aimi punye lasak tue memang sukar dijangka
aku takut kalo time majlis ramai2 org tu die wat hal pulak
better tunggu sambut besday yg ke-3 nanti kut baru sesue nk wat parti.insya allah la
so far sejak aimi dh umur 2 tahun ni memang banyak perkembangan die
meh kite tengok ape achivement die sekarang ni
 
  • dah putus puting so cakap memang dh jelas sgt2 sekarang ni
  • dah pandai mintak macam2 kalo x dapt mule la majuk n menjerit2
  • pandai berlakon,sangat drama queen kalah fasha sanda
  • dah boleh mengira 1 sampai 10 walaupun dlm bahase pelat sikit
  • dah pandai mengarah mak n bapaknye supaye ikut cakap die
  • dah boleh sebut dalam satu ayat contohnye mak,jom masuk bilik tido.tapi x de la jelas cam2 ikut pelat die lg la
  • dah pandai sarung seluar n baju tapi kadang2 terbalik jugak la
  • kerap sangat mintak nak minul susu
  • dah susah nk tdo awal asyik la nk main je
  • dah pandai nyanyi lagu boboboy sampai habis.heheeee...
  • dah pandai pakai selipar sendiri
 
 
ermmm....rasenye macam banyak lagi tp nnt korang ingat aku nk menunjuk2 pulak kan
so far memang puas hati la tengok perkembangan die sekarang
cume bab yg payah nk tdo awal tu yg berat ckt
yela die kalo dh tdo lambat tu nk bangun pon susah
terpakse la pg2 tue bedrama dulu baru dapat siapkan die tuk g taska
akibatnye hari2 maknye ni punchkad merah je.huhu....
x pe la demi ank kesayangan kan.pasrah redha je la
 

boleh caye ke ni????

assalamulaikum
bese la rutin aku pagi2 on PC pastu terus bukak FB
bukan addicted sangat pon tp macam dh jd habit kan.huhu..
pagi2 dh kecoh pasal gambar ni


aku rase gambar ni memang made in malaysia la kan
kalo x x kan diorang kecoh
tapi ikut logik macam betul ke bende ni REAL
maksud aku kan sekarang ni banyak teknologi yg boleh edit2 gambar ni
ade photoshop la photostat la kan dan macam2 lagi la
pasal nye aku confius jugak x kan la ade pompuan yg x berakal sangat sampai tergamak nk pakai macam ni di khalayak ramai
tp kalo memang bende ni betul2 terjadi aku x leh nk kate ape la
cume leh istighfar je la

Wednesday, February 1, 2012

masalah aimi sekarang


Apakah petua untuk menidurkan si kecil dan mengelakkannya daripada kerap terjaga atau mendapat mimpi ngeri? KANAK-KANAK yang tidak memperoleh tidur yang mencukupi lebih cenderung menjadi terlalu letih sepanjang hari dan kerap mengantuk. Dalam sesetengah kes, mereka juga kerap menukar lokasi tidur pada waktu malam atau mempunyai lebih banyak masalah tidur. Berikut petua untuk menidurkan anak.

  • Pastikan anak memperoleh tidur yang mencukupi
    Berdasarkan Yayasan Tidur Kebangsaan Kanada, setiap bayi memerlukan 14 hingga 15 jam untuk tidur pada setiap hari. Kanak-kanak pula memerlukan tidur selama 12 hingga 14 jam sehari manakala pelajar pra-sekolah memerlukan 11 hingga 13 jam sehari bagi membolehkan tubuh mereka berfungsi dengan baik.
  • Tidurkan waktu dia mengantuk
Sebaik-baiknya rutin tidur bayi anda patut bertahan selama 30 hingga 60 minit bagi setiap kali tidur manakala bagi kanak-kanak yang sudah memasuki alam persekolahan pula, rutinnya adalah di antara 20 hingga 30 minit.
  • Cahaya mentari sebagai loceng
    Cahaya mentari memainkan peranan yang penting untuk membetulkan pola harian tidur si anak. Pendedahan anak kepada sinar matahari sebaik sahaja dia terjaga dari tidur boleh memberinya petanda semulajadi bahawa hari sudah siang.
  • Persekitaran tidur selesa
    Ini bermakna persekitaran tidur yang baik adalah dingin, gelap, senyap dan selesa. Pastikan juga si kecil tidur di atas tilam yang selesa dan memakai baju tidur yang tidak menganggunya sepanjang waktu tidur.
  • Persekitaran yang selamat
    Periksa bilik tidur anak terlebih dahulu dan pastikan bilik tidurnya bebas daripada barangan yang bersepah sehingga menganggu keselesaan untuk tidur.
  • Ajar anak cara tidurkan dirinya
    Teruskan mendidik anak tentang kepentingan mempunyai rutin tidur yang menenangkan. Berikan juga tumpuan kepada kesan berkaitan tidur yang mungkin mempengaruhi tabiat tidur anak anda. Galakkan anak belajar menenangkan diri sekiranya terjaga pada waktu tengah malam. Kira-kira satu pertiga daripada kanak-kanak yang sudah bersekolah masih memerlukan bantuan ibu bapa untuk kembali kepada tidur setelah terjaga.
  • Tetapkan rutin tidur
    Waktu tidur untuk si kecil atau kanak-kanak yang sudah memasuki alam persekolahan sepatutnya bermula antara pukul 6.30 petang hingga 7.30 malam. Namun, dalam sesetengah kes istimewa seperti jika terdapat majlis khas, elakkan daripada membiarkan anak tidur lewat terlalu kerap. Ini bagi mengelakkan pola aktiviti harian mereka terjejas.
  • Jangan abaikan tidur petang
    Apabila anak anda tidak lagi mengamalkan tabiat tidur petang, anda boleh menggalakkannya menggantikan tabiat tersebut dengan masa untuk bersantai. Dengan ini, masa santai itu bukan sahaja memanfaatkan si anak malahan anda berdua.
  • Makanan yang betul
    Jika anda menghidangkan makanan berkarbohidrat kompleks bersama protein, anda sebenarnya memberi anak anda snek yang dibekalkan dengan 'kuasa' berpanjangan. Ini akan mengelakkannya daripada terjaga pada bila-bila masa. Berbeza dengan makanan kaya protein atau gula, tenaga yang diperoleh daripada makanan-makanan ini akan menyukarkan rutin tidurnya daripada berjalan lancar. Seperkara yang perlu diingati ialah perhatikan waktu pengambilan hidangan berat agar tidak terlalu dekat dengan waktu tidur.
  • Aktiviti fizikal penggalak tidur
    Wujudkan peluang untuk anak anda melakukan aktiviti fizikal pada siang hari agar dia dapat tidur lena pada sebelah malam. Berikan peluang kepada bayi anda untuk melakukan sedikit senaman ringan di atas lantai, misalnya merangkak.
  • Gangguan teknologi
    Gajet seperti komputer mahupun televisyen boleh menganggu ketenteraman sebelum masuk tidur. Jadi, elakkan anak-anak terlalu terpengaruh kepada aktiviti gajet.
Dipetik daripada buku Sleep Solutions For Your Baby, Toddler and Preschooler oleh Ann Douglas.
 
 

Wordless Wednesday #18


*********BILIK UNTUK DISEWA*********** 


tertinggal bas

assalamualaikum...
aku memang dah tertinggal bas dah ni
punye la bbbbbbbbbaaaaaanyak sangat tertinggal sape 2,3 bas dah lalu pon masih x sempat nk catch up jugak.huhu...
kalo korang rase maksud aku bas tu adelah bas betul jawapan nye salah ye adik2
yg aku maksudkan ialah entry di bln januari ni
sebenarnye memang banyak betul nk story
tp nk wat camne mase itu amat la x memihak kepade aku
asyik2 memekak2 suruh aku siapkan keje yg berkoyan2 ni
wawawaaaaaa............ stress sgt2 taw
tp nk wat camne kan dh memang nasib berade di jawatan ini memang x pnah setel keje2nye
aku harap akan ade mase yg free untuk hapedate cite2 best yg berlaku sepanjang january tu
so sementare lom de mase lg ni aku wat SNEAK PREVIEW dulu ek
wah2.. bkn men lg feeling2 cam nk tayang filem pulak.huhu...


aimi turn two ceremony



first time bawak aimi masuk karaoke.citer ni memang best,x sabar nk share dgn korang semue taw.heheheee....





CNY barbeuqeu...eeh!!! cam salah ejaan je tu.ah!!!! lantak.huhu.....




mandi mande kat gunung.ssssssssejukkk giler.huhu....



tengok punye la bz jln sane sini camne nk sempat nk update blognye kan.heheee....
tp x pe ni kire REWARD setelah penat lelah bekeje perah otak kan
ermmm.....mmg x sabar nk story psl semue2 tu
tp nk wat camne memang x sempat sgt sekarang ni
en3 yg ni pon brp kali taip pas2 save pasal bayak no gangguan keje
uhuhuuuu....nasib2x...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...