Friday, February 3, 2012

sea@pantai food

assalamualaikum
ini entry tertunggak lagi ni
x pe la biar lambat asal aku ade update kan
kejadian berlaku time cuti CNY ari tu la
katenye cuti panjang kan kene la jalan2 cuti2 1 malaysia.huhu...
walaupun x de la pg jln jauh sgt pon tapi tetap ade meronde2 kan

alkisahnya plan nk pg cari kerang dekat pantai area sekendi tu
tapi dh pgnye time matahari dh tegak atas pale semue kerang pon dah menyorok dlm laut
nasib bek la anjang@abg pade FIL dh pegi dari pagi ke pantai tu
so time kitorang dtg umah nye dkt kul 12 die dh balik dgn segale2 hasil2 laut tuew
sebelum ni kitorang penah jugak cari tiram kat pantai sekendi tu
tp kali ni lain pulak hidupan lautnye
aku pon br firstime jumpe menatang pelik2 tue
tp aku x de ambik gambar satu2 pon cume time bbq je de ambik gambar ckt mcm yg kat bawah ni la


ni semue seafood tu ade atas ni,yg dah bese aku mkn cam kerang bulu yg besar tu la. yg first time cube adelah siput kemudi tu. yg paling besar duk tepi tu la. namenye camtu pasal rupe bentuknye macam kemudi kapal tu.


aku ade google2 tadi sekali terjumpa dlm blog mamat ni
kalo nk tengok lebih jelas seafood tu macam ni
ha..betul kan aku ckp bentuk die mcm kemudi kapal tu kan




lagi satu pertame kali mkn siput sudu ni ha
aku baru taw name betulnye siput sudu rupenye
sebelum ni laki aku kate namenye kupang kapit pasalnye menatang tu asyik terkapit2 je kan.muahahahaaa....
yg ni ade dekat WIKIPEDIA aku google td

Siput sudu atau juga dikenali sebagai kupang, merupakan sejenis famili kerang-kerangan dwicangkerang yang boleh dimakan. Siput sudu boleh dijumpai di kawasan air tawar seperti tasik dan sungai dan juga di kawasan pasang surut di pinggir laut di seluruh dunia.

ini lah kupang kapit siput sudu tu. satu besen tu abih kitorang kerjekan.huhu...

inilah die tangan2 yg x sabar nk kerjekan seafood tu.hehee....



sebenarnye x boleh suke2 mkn je siput sudu tu
ade jugask pantang larangnye
kalo terlanggar pantang nanti boleh jadi mabuk lepas mkn
pantangnye jgn mkn bulu yg ade kat siput tu wajib buang dulu
so sebelum melantak memang susah ckt la nk kene buang bulunye yg liat tu
tp berbaloi gak susah payah tu coz rasenye memang lazat sehingga menjilat lengan.huhu....

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...